pondělí 2. prosince 2013

LETECTVÍ ANEB JAK TO VŠE ZAČALO

Aby jsme začali úplně od začátku, začneme historií letectví o který mají lidé zájem snad odpradávna. Lidé se vždy o letectví zajímali a první  předmět, který mohl létat ve vzduchu byl drak objevený v Číne kolem roku 400 před Kristem. Postavili mnoho různě barevných draků pro zábavu a dekoraci. Další, již rafinovanější byly konstruovány pro zkoumání povětrnostních podmínek. Draci byli důležitým faktorem při vynalézání létání, jelikož byli předchůdci kluzáků a horkovzdušných balónů.


Když uběhlo mnoho staletí od objevení létajících draků, zkoušeli lidé létat přesně jako ptáci. Vyráběli si křídla z lehkého dřeva a peří a připevňovali si je na ruce. Výsledky byly však hrozné. Svaly lidských paží nejsou stejné jako ty ptačí a nemohou se hýbat takovou silou. První reálnou studií letu vytvořil kolem roku 1480 Leonardo da Vinci. Načrtl přes 100 kreseb, na kterých byly ilustrovány teorie letu navrhované Ornitoptery, která však nebyla nikdy zkonstruována, ale měla důležitou roli při konstrukci dnešních helikoptér.



Nová naděje pro létání se zrodila ve chvíli, kdy lidé přišli na to, že horký vzduch stoupá vzhůru a studený vzduch klesá. Bratři Joseph Michael a Jacques Etienne Montgolfierové vynalezli první horkovzdušný balón. K naplnění hedvábného pytle použili jako horký vzduch kouř z ohně. Hedvábný pytel byl připevněn k proutěnému koši a horký vzduch pak stoupal. Prvními cestujícími, kteří vyzkoušeli balón byl kohout, kachna a ovce. Balón vystoupal asi 6 tisíc stop a uletěl přibližně jednu míli. Prvními pasažéry byli Francois Laurent a Jean Francois Pilatre de Rozier.


Kolem roku 1800 studoval způsoby, jak by člověk mohl létat George Cayley. Navrhnul mnoho kluzáků, které využívali k řízení pohyby lidského těla. Své návrhy vylepšoval 50 let. Navrhl ocas tak, aby pomáhal kluzáku se stabilitou a křídla tak, aby přes ně vzduch správně proudil. Poté přišel na to, že nejlepší cestou, jak umožnit lidem létat bude letadlo s pevnými křídly, pohonným systémem, ocasem pro stabilitu a řízením letadla. Prvním člověkem, co vynalezl kluzák, který byl schopen letů na delší vzdálenosti byl německý inženýr Otto Lilienthal, který studoval aerodynamiku. Napsal knihu o aerodynamice založenou na způsobu letu ptáků a na svých výzkumech. Bratři Wrightové použili jeho texty jako základ pro své vlastní návrhy létajících strojů.


Astronom Samuel Langley zkonstruoval letadlo s vlastním parním motorem a nazval ho aerodrom. Jeho model letěl tři čtvrtě míle než mu došlo palivo. Samuel dostal grant padesát tisíc dolarů, aby sestrojil aerodrom v plné velikosti. Ten byl však moc veliký a rozbil se.


Bratři Wilbur a Orville Wrightové studovali všechny vydané knihy a teorie létání. Nakonec sestrojili letadlo s motorem o výkonu dvanácti koní, který nazvali The Flyer. Vynalezli první úspěšné letadlo, které překonalo sto dvacet stop za dvanáct vteřin.


Všechny další modely letadel byly založeny na těchto dvou prvních letadlech bratrů Wrightových. V roce 1947 se Chuck Yeager stal prvním pilotem, který překonal rychlost vzduchu a roku 1976 ovládlo nebe letadlo Concord, které překonalo Atlantický oceán za čtyřicet pět minut.

:)

Vtípek na konec
Nejkurióznější rozhovory mezi dispečery a piloty

Věž: "Abyste zabránili hluku, uhněte prosím o 45 stupňů doprava."
Pilot: "Co můžeme dělat za hluk ve 35000 stopách?"
Věž: "Takovej rachot, jako když vaše 707 narazí do 727 před vámi."

Věž: "Jste Airbus 320, nebo 340?"
Pilot: "Samozřejmě, že Airbus 340".
Věž: "V tom případě buďte tak laskav a zapněte před startem taky ty dva další motory."








Zdroje obrázků:

Žádné komentáře:

Okomentovat