pondělí 6. ledna 2014

VÝŠKOMĚR

Za letu je nezbytné znát výšku letu. Výšku můžeme měřit buď od hladiny moře (tzv. absolutní výška) nebo jako výšku nad terénem.

Rozdělení:

   Barometrické
   Elektrické
   Akustické
   Optické
   Radiovýškoměry

Bylo vyvinuto několik typů výškoměrů. Pro letecké účely se však používají nejčastěji výškoměry barometrické, s kterými měříme změny barometrického (statického) tlaku vzduchu, který se mění s výškou. Stupnice je ovšem cejchována přímo v jednotkách výšky, tj.metrech.




V uzavřeném pouzdru přístroje je pevně jedním dnem uchycená tlakoměrná krabice (tzv. dóza), ze které je odčerpán vzduch a je těsně uzavřená. Její druhé volné dno je převodovým táhlem spojeno s dózou, která při svém pohybu pohání pastorek ručičky, ukazující na stupnici. Do pouzdra přístroje se přivádí statický tlak.


Stoupáme-li, klesá statický (barometrický) tlak vzduchu, tedy klesá i tlak uvnitř pouzdra přístroje. Tím se také zmenšuje tlak (síla) působící na tlakoměrnou krabici, takže krabice se vlastní pružností roztahuje - to znamená, že převodové táhlo se pohybuje směrem doprava. Tím nutí přes hrabici a pastorek ručičku, aby se pohybovala ve směru pohybu hodinových ručiček. Ručička přístroje bude ukazovat na stupnici stále větší a větší výšku. Stupnice přístroje je cejchovaná přímo v jednotkách výšky a tj. v metrech (popřípadě stopách).

Klesáme-li, stoupá statický tlak vzduchu, tedy stoupá i tlak uvnitř pouzdra přístroje. Tím se zmenší tlak působící na tlakoměrnou krabici, která se stále více stlačuje. Pohyb volného dna tlakoměrné krabice směrem doleva se přenáší na ručičku, která se dá do pohybu proti směru hodinových ručiček. Ručička přístroje bude ukazovat menší a menší výšku.
________________________________________________________________________

Zdroje:
-učebnice sportovního letce 
-učebnice pilota
-planes.cz
-vlastní zápisky 
-wikipedia.org
-teoretická příprava pilotů mzk-zk
-učební texty pro piloty ULL

Žádné komentáře:

Okomentovat