pondělí 10. března 2014

KAREL STUDNIČKA

Tento článek nebo spíše rozhovor bude představení Karla Studničky, mého souseda, kterého jsem požádala o zodpovědění pár otázek. Jak uvidíte, o letectví se velmi zajímá.


1. Jak si se dostal k létání (např. v kolika letech, za jakých okolností, ...)
 K létání jsem se dostal ve 14 letech. V aeroklubu Točná jsem si podal přihlášku do základního výcviku na bezmotorové létání, k tomuto kroku mě přivedla modelářská činnost s letadly ovládané vysílačkou (RC).  

2. Jaké byly tvé začátky?
Mé začátky létání probíhaly právě v aeroklubu Točná, kde jsem úspěšně absolvoval základní výcvik na Blaníku L-13 před nástupem na zák. vojenskou službu. V té době 2 roky za císaře Husáka jsem odlétal nějaké úlohy pokračovacího výcviku. Nástupem na vojnu se mé létání přerušilo i když ne tak docela, protože jsem narukoval k letectvu, kde mou činností bylo balit padáky do stíhaček. Jak katapultážní, tak brzdící. Během služby jsem prodělal para výcvik s 30 seskoky - 3 do vody a 3 v noci. Během vojny zůstal bratr v zahraničí (emigroval), tak bylo s létáním konec. K létání jsem se vrátil: 1. do demokratické společnosti, 2. po zabezpečení rodiny.



3. Jak dlouho létáš?
Létám tedy od 14 do 19 let, následuje přestávka a teď od 35 do 49 = 19 let.

4. Na čem létáš?
Létám motorové rogalo a letadla ULL (ultralait) - 4 typy.

5. Jak ses dostal k vyučení lidí nebo jak tě to napadlo? / Na čem všem vyučuješ?
K otevření ULL školy mě vedl jediný fakt, spojit příjemné s užitečným, vyučuji na 4 typech  ULL.

6. Jak začít s výcvikem? Kam jít?
Jak začít z výcvikem? Toť otázka, létání je srdeční záležitost, není to na vychloubání před ostatníma, že létám. Zkrátka musím k tomu mít vztah. Kam jít do školy? Několik základních kriterií: 1.cena 2. dostupnost školy 3. přístup instruktora. Čímž chci říci, že body 1 až 3 si můžete libovolně prohazovat.

7. A jak takový kurz probíhá?

Kurz probíhá dle osnovy vydaném asociací LAA ČR. 


8. Létání asi není vůbec levný koníček, je to tak?
Ano, je to tak létání není levný koníček, ale je to věcí priority. A co je levný koníček?  Např. dvakrát měsíčně hory v Čr, doprava, ubytování, sky pas, jídlo 1 osoba. Nechám na vás.

9. Na jakém letišti létáš?/ Oblíbené letiště?
Létám na letišti Hořovice. Oblíbené letiště vyloženě nemám, spíše mám neoblíbené letiště (stav plochy) a lidské vztahy.

10. Máš nějaký zajímavý zážitek z létání?
Zážitky z dlouhých přeletů, aeroturismus, přespání pod křídlem na karimatce.atd.

11. A co tě baví na tomto sportu úplně nejvíce?
Volnost, dobrodružství, svoboda.

12. Jaký byl tvůj nejhorší zážitek při létání? 
Těch zážitků bylo více. Ztráta orientace, nedoletěná trať vlivem počasí, nouzové přistání do terénu. To vše může nastat, čím déle tento sport provozujete také nastanou. Ale pokud létáte s pokorou a zdravím rozumem dá se to zvládnout.

Za rozhovor i fotky moc děkuji a uvádím internetové stránky, na které se můžete podívat: http://www.ull-studnicka.cz/.

pondělí 3. března 2014

TIPY NA KNIHY S TÉMATIKOU LETECTVÍ


Každý, kdo se o létání třeba jen trochu zajímá si tento druh knížek velmi rád přečte, vlastně i ti, co nemají s létáním nic společného si určitě rádi přečtou životopis nějakého pilota nebo se rád dozví, jak to na letištích chodí. Já Vám dneska ukážu, které jsou oblíbené u nás doma. Četla je mamka, četl je táta i já a každý máme z nich některé, co jsme přečetli víckrát než jednou. U mě je to hned první zmíněná knížka, kterou jsem přelouskala hned dvakrát.


MLÁDÍ NA KŘÍDLECH od Heleny Šmahelové


Mládí na křídlech je spíše dívčí román, je to příběh o děvčatech a chlapcích, kteří se ve Svazarmu učí létat na bezmotorových letadlech, ale svým sportovním prostředí zaujme určitě i chlapce. Kniha je krásně ilustrovaná a vypráví příběh šestnáctileté Matyldy, která to nemá v životě jednoduché. Musí úporně bojovat se svou pedantickou tetičkou se kterou žije. Musí přemáhat všechny zmatky osamoceného děvčete bez rodičů a bez sourozenců, musí projít mnohým zklamáním, aby si na konec v přátelském prostředí mezi kamarády na letišti ujasnila, co vlastně chce. Při překonávání obtížných samostatných letů a při přemáhání strachu konečně poznává, že zvítězila sama nad sebou.


...KDYŽ JSEM TO SLÍBIL! od Luďka Munzara


Je to příběh chlapce, který se okouzleně dívá k obloze a šeptá tatínkovi: „Budu pilotem. Slib daný otci pak v mužském věku zopakuje u lůžka nemocného přítele a tomuto slibu podřizuje běh svého života. Tato kniha je o vyřčeném slibu a trýznivé cestě k jeho splnění, o lidské touze, lásce, síle přátelství a lidské vášni.



PRVNÍ SVĚTLO od Geoffreyho Welluma


Dva měsíce před vypuknutím druhé světové války opouští sedmnáctiletý Geoffrey Wellum školu, aby se stal pilotem u RAF. Srší mladistvou energií a nadšením, absolvuje základní přípravu a jako nejmladší pilot nastoupí do prestižní 92. perutě. Téměř okamžitě je vržen do boje a několikrát denně vzlétá do děsivých soubojů s německými Me 109. Během následujících měsíců hraje spolu se svými kolegy piloty klíčovou roli v bitvě o Británii. Z přátel, kteří vzlétají do vzduchu stejně jako Wellum, se však mnozí nevracejí.
Padesát let po válce vydává Geoffrey Wellum svědectví o svých zkušenostech bojového pilota s názvem První světlo.

NÁVŠTĚVA NÁRODNÍHO TECHNICKÉHO MUZEA

vstupenka a plánek NTM


V pátek 28.2.2014 jsem se již po několikáté vypravila do Národního technického muzea v Praze poblíž Letenského náměstí. Jako první mě překvapily ceny, které se platí, dospělý člověk zaplatí za prohlídku 190 korun, pokud máte však například ISIC cena se sníží na korun devadesát. Pokud se sem tedy vypraví celá rodina, nejlevnější to zrovna nebude. Já jelikož jsem chtěla na blog pořídit také fotky, jsem musela zaplatit za fotografování poplatek 100 korun. Dostala jsem samolepku, kterou musí člověk, který bude fotit, mít nalepenou na oblečení po celou dobu prohlídky.


Jelikož jsem si vzala s sebou doprovod, za celou prohlídku jsme zaplatili 280 korun a tak si řekli, že projdeme muzeum celé a začali jsme tedy od spodních pater, které byly zaměřeny na hutnictví a hornictví. V pomalé chůzi jsme prošli i vše co se týče fotografování a vyrazili směrem k velkému sálu věnovaný dopravě. Hned u vchodu nás však zarazil pán, že za patnáct minut celé muzeum zavírají. V tomto muzeu jsem však nebyla naštěstí poprvé a mnoho věcí jsem si pamatovala, takže jsme nejrychleji co to šlo oběhli nejzajímavější letecké exponáty, které Vám teď představím.


HC2 HELI BABY z roku 1955


Dosud jedinou sériově vyráběnou helikoptérou domácí výroby je stroj HC-2, který poprvé vzlétl v prosinci 1954. Tento lehký cvičný a spojovací vrtulník užívala pod vojenským typovým označením VR-2 československá armáda, ale uplatnil se i v civilní službě. Po dvou prototypech z pražského Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu bylo v továrně Moravan Otrokovice v letech 1958 až 1961 vyrobeno 21 sériových kusů, z nichž byla větší část později přestavěna do modernizované verze s výkonnějším motorem a označením HC-102. Vystavený stroj je druhým prototypem.

V číslech:

Místa: ....................... 2
Objem motoru: ......... 2,85 l
Maximální výkon: ..... 61,8 kW
Maximální rychlost: ... 126 km/h
Dolet: ........................ 150 m


L.W.F. MODEL V TRACTOR z roku 1917


Na vzniku Československa se významně podíleli legionáři - čeští a slovenští dobrovolníci, kteří ve vlastních jednotkách v rámci armád Dohody bojovali za samostatný stát. Největší československé legie se zastavily v Rusku, kde bojovaly proti rakousko-uherké armádě a později sváděly boje s ruskými bolševiky. Do vlasti se proto legionáři z Ruska vrátili až v roce 1920 přes Sibiř a Vladivostok. Přivezli si čtyři ze sedmi dvoumístných letounů LWF Model V Tractor, které od roku 1919 na své ruské anabázi používali. Jeden z nich se dochoval a je dnes jediným strojem tohoto typu na světě.

V číslech:

Místa: ......................... 2
Maximální výkon: ...... 99,3 kW
Maximální rychlost: ... 140 km/h



RACEK 3 z roku 1937


V druhé polovině 20. století se Československo proslavilo výrobou větroňů. Nejznámější z nich byl L-13 Blaník,který byl v letech 1958 až 1978 vyroben v téměř třech tisících kusech, z nich většina dosud létá ve více než 40 zemích světa. Úspěch konstrukce československých větroňů má své počátky již v 30. letech 20. století, kdy byly stavěny na nesériovém a poloamatérském základě. Jedním z významných meziválečných větroňů domácí výroby byl i Racek 3 z roku 1937. Naposledy vzlétl v roce 1948, o tři roky později ho jeho tvůrce a majitel František Kantor daroval do sbírek NTM.

ANATRA DS ANASAL z roku 1917


Vojenské letectvo nově vzniklé Československé republiky začínalo po roce 1918 s větším počtem typů letadel zahraniční výroby. Byly mezi nimi i dvoumístné vojenské víceúčelové dvouplošníky Anatra DS Anasal, vyrobené v ukrajinské Oděse. Když na jaře 1918 obsadila Oděsu rakousko-uherká armáda, koupila v továrně dokončená letadla a vzhledem k jejich kvalitě objednala výrobu dalších. Sloužily v rakousko-uherských leteckých školách a krátce po válce a rozpadu monarchie se jich 23 dostalo do československého letectva. Vystavený letoun je jediným ve světě dochovaným strojem tohoto typu.

V číslech:

Místa: ....................... 2
Počet válců: .............. 9
Objem motoru: ......... 9,9 l
Maximální výkon: ...... 110,3 kw
Maximální rychlost: ... 150 km/h

  
V muzeu jsem nebyla poprvé a jistě ani naposled. Jsou zde vystaveny velmi zajímavé exponáty a každý si zde najde něco, co ho zaujme a dozví se nové věci. Návštěva Národního technického muzea je zajímavým například víkendovým programem. Zabere Vám nejspíše spoustu času, pokud projdete všechny výstavy, které NTM nabízí. Nebýt našeho omezení, kdy se muzeum zavíralo, strávíme tam určitě mnoho zajímavě tráveného času. Doporučuji teda před návštěvou muzea zkontrolovat otevírací dobu.

neděle 2. března 2014

LÉTÁNÍ NA MOTOROVÉM ROGALE

Motorová rogala jsou jednou z kategorií takzvaných sportovních létajících zařízení létajících v České republice pod správou Letecké Amatérské Asociace ČR. Motorové rogalo tvoří podvozek s posádkou a motorem s točnou vrtulí, který je zavěšený pod nosnou plochou křídla ve tvaru písmene delta. Pilot řídí stroj změnou polohy těžiště pomocí pohybů řídící hrazdy.
Na počátku byl závěsný kluzák takzvané rogalovo křídlo, které se rozšířilo jako jednoduchá možnost bezmotorového létání. Člověk je však tvor pohodlný a co jde, to motorizuje. Na místo pilota zavěsil pod křídlo podvozek s motorem a tlačnou vrtulí a tak vznikla první motorová rogala. Tato koncepce, jen trochu technicky propracovanější funguje dodnes.


Výhodou je jednoduchost a skladnost celé konstrukce, tím i menší náklady na pořízení i hangárování a jednoduchá možnost transportu na vozíku za autem. Z těchto důvodů u nás na počátku ultralehkého létání motorová rogala svým počtem převažovala a i dnes létá několik set strojů.




LÉTÁNÍ NA SOUTĚŽÍCH POHÁRU PETRA TUČKA

Piloti motorových rogal létají nejen volně, ale účastní se i sportovních leteckých soutěží na nejrůznějších úrovní. V této kategorii máme úspěchy i na mezinárodních akcích. V České republice se létá seriál navigačních soutěží, nazvaný podle prvního prezidenta Letecké Amatérské Asociace - Pohár Petra Tučka, kde si každý může soutěžní let vyzkoušet. Tyto soutěže organizuje svaz ultralehkého létání, který se také stará o republikové mistrovství a naší reprezentaci v zahraničí. Kromě ultralehkých letadel se na těchto soutěží účastníme i s motorovými rogaly, ve srovnání s letadlem máme z rogala lepší výhled, ale nemáme moc místa, kam co dát a vše co není upevněné může skončit ve vrtuli.
Účast na soutěžích přispívá bezesporu také ke zdokonalení našich leteckých dovedností, ať už jde o precizní navigaci podle mapy či přesné přistání. Ale i soutěžní létání má základ v jednotlivých prvcích pilotáže a souvisejících činnostech.


I když je motorové rogalo stroj jednoduchý, platí pro něj obecně stejná pravidla provozu jako pro ultralehká letadla. To znamená, že musíme mít platný pilotní průkaz pro tuto kategorii, platný technický průkaz, sjednané povinné ručení a musíme dodržovat předpisy vydané Leteckou Amatérskou Asociací pro provoz sportovních létajících zařízení. K těmto pravidlům přirozeně platí i zákaz řízení pod vlivem alkoholu a stejně jako pro ultralehké letadlo, i motorové rogalo musí mít letovou příručku a také letadlovou knihu, do které vedeme záznamy o údržbě, opravách a provozu. Ještě zbývá dodat, že i motorový závěsný kluzák musí mít poznávací značku a nalepené štítky se základními údaji 

PARAGLIDING

Je to již pár století od první skici padáku načrtnuté Leonardem da Vincim. Od té doby jejich vývoj udělal obrovský krok vpřed. Dříve se padáky využívaly převážně jako záchranný prostředek v nouzích, zejména v armádě.  Byly to kruhové padáky, které brzdily účinky gravitace. Stále se však vzhůru do oblak dostávali jen lidé, kteří cestovali a se zábavou se létání ani trochu nespojovalo. To se však mění vynalezením trojúhelníkového křídla Franciscem Rogallem ovladatelné pouze změnami těžištěm osoby zavěšené pod kluzákem, který se stává srdeční záležitostí mnoha dobrodruhů. V šedesátých letech dostává Domina Jalbert nápad, využít profil křídla v konstrukci padáku a již roku 1974 se uskutečňuje první start, který je připsán Američanovi Danovi Poynterovi. První závody paraglidingu však proběhly až roku 1983.


Paragliding je létání na padákových kluzácích neboli paraglidingových křídlech. Do vzduchu se s nimi lidé dostávají rozběhem z kopce nebo pomocí vlečného zařízení. Jde o velmi bezpečný sport a umožňuje létat bezmotorově i motorově na velké vzdálenosti - desítky až stovky kilometrů. Nejdůležitější a podstatnou věcí ke zdolávání těchto dálek je dobrá znalost termického létání a předpovědi počasí. Tento sport je tou nejlevnější cestou, jak se dostat k létání, což je nejspíše jedním z hlavních faktorů jeho stále rostoucí oblíbenosti.


Co se týče vybavení pro tento sport, vyšplhá se poměrně do vysokých částek. Patří tam padákový kluzák (křídlo a šňůry, které spojují sedačku), postroj, přilba, výškoměr (obvykle kombinován s variometrem, který zkoumá rychlost stoupání či klesání) a záchranný padák neboli záložka. Pokud budeme chtít něco navíc, velmi často si piloti pořizují GPS a vysílačky. Důležité je mít při létání u sebe všechny potřebné doklady a mobilní telefon umístěný na dostupném místě, kdyby pilot potřeboval zavolat o pomoc sobě či kolegovi. Novou záležitostí, kterou se může pilot také vybavit je PDA - speciální software, který nabízí mnoho funkcí, například vykresluje stoupavé proudy a pamatuje si jejich pozici apod.


Lidé, které se odhodlají zkusit tento sport ve větším rozměru, než jeden vyhlídkový let a chtějí se mu začít věnovat navštíví kurz paraglidingu, kde se naučí všechny teoretické znalosti, ale i praktické dovednosti potřebné k létání. Po praktické stránce se žáci naučí startování, zatáčení, přistávaní a ovládání padáku na cvičných loukách. Na začátku vše se špičkami na zemi, později i s odlepením od země. Poté se přesunou na kopce a trénují zatáčky a další předepsané úlohy. Celou dobu výcviku je vedou k samostatnosti zkušení instruktoři, navádějí je vysílačkami a připravují na přezkušovací let, který předvedou na závěr kurzu.Současně s praktickým výcvikem se žáci učí aerodynamiku, konstrukce padákového kluzáku, předpisů, meteorologii, zdravovědu a nauko o létání.Po tomto všem se píše test, po jehož splnění dostane účastník kurzu papír, se kterým si pomocí pasové fotografie, zaplacenému poplatku a zdravotní způsobilostí může vyřídit pilotní průkaz u Letecké amatérské asociace ČR.
________________________________________________________________________

Zdroje obrázků:
http://www.extremesport.cz/padakleonardov.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a1/Paragliding.jpg

http://www.paragliding-skola.cz/images/pilotni_prukaz.jpg



BLANÍK L13


Základní informace:

Blaník typu L13 je dvousedadlový kluzák, označován též slovem větroň (bezmotorové letadlo), jehož vývoj začal roku 1954 v Praze přesněji v Letňanech a patří mezi nejúspěšnější výrobky českého leteckého průmyslu. Díky své robustné konstrukci a dvou místům posazené za sebou, je určen i k výcviku sportovních pilotů, ale především k výcviku hlavnímu a tedy je řazen mezi větroně školní.

Blaník L13 v číslech:

Rozpětí křídel ....................... 16,2 m
Délka .................................... 8,4 m
Výška ................................... 2,1 m
Max. vzletová hmotnost ......... 500 kg
Hmotnost prázdného letadla ... 297 kg
Minimální rychlost .................. 55 km/h
Max. přípustná rychlost .......... 240 km/h
Počet míst .............................. 2

Letecká palubní deska Balníka L13:


1. Výškoměr
2. Rychloměr
3. Kompas
4. Variometr
5. Variometr
6. Zatáčkoměr s relativním příčným sklonoměrem
________________________________________________________________________

Zdroje:
-učebnice sportovního letce 
-učebnice pilota
-planes.cz
-vlastní zápisky 
-wikipedia.org
-teoretická příprava pilotů mzk-zk
-učební texty pro piloty ULL
-vlastní fotografie