pondělí 3. března 2014

TIPY NA KNIHY S TÉMATIKOU LETECTVÍ


Každý, kdo se o létání třeba jen trochu zajímá si tento druh knížek velmi rád přečte, vlastně i ti, co nemají s létáním nic společného si určitě rádi přečtou životopis nějakého pilota nebo se rád dozví, jak to na letištích chodí. Já Vám dneska ukážu, které jsou oblíbené u nás doma. Četla je mamka, četl je táta i já a každý máme z nich některé, co jsme přečetli víckrát než jednou. U mě je to hned první zmíněná knížka, kterou jsem přelouskala hned dvakrát.


MLÁDÍ NA KŘÍDLECH od Heleny Šmahelové


Mládí na křídlech je spíše dívčí román, je to příběh o děvčatech a chlapcích, kteří se ve Svazarmu učí létat na bezmotorových letadlech, ale svým sportovním prostředí zaujme určitě i chlapce. Kniha je krásně ilustrovaná a vypráví příběh šestnáctileté Matyldy, která to nemá v životě jednoduché. Musí úporně bojovat se svou pedantickou tetičkou se kterou žije. Musí přemáhat všechny zmatky osamoceného děvčete bez rodičů a bez sourozenců, musí projít mnohým zklamáním, aby si na konec v přátelském prostředí mezi kamarády na letišti ujasnila, co vlastně chce. Při překonávání obtížných samostatných letů a při přemáhání strachu konečně poznává, že zvítězila sama nad sebou.


...KDYŽ JSEM TO SLÍBIL! od Luďka Munzara


Je to příběh chlapce, který se okouzleně dívá k obloze a šeptá tatínkovi: „Budu pilotem. Slib daný otci pak v mužském věku zopakuje u lůžka nemocného přítele a tomuto slibu podřizuje běh svého života. Tato kniha je o vyřčeném slibu a trýznivé cestě k jeho splnění, o lidské touze, lásce, síle přátelství a lidské vášni.



PRVNÍ SVĚTLO od Geoffreyho Welluma


Dva měsíce před vypuknutím druhé světové války opouští sedmnáctiletý Geoffrey Wellum školu, aby se stal pilotem u RAF. Srší mladistvou energií a nadšením, absolvuje základní přípravu a jako nejmladší pilot nastoupí do prestižní 92. perutě. Téměř okamžitě je vržen do boje a několikrát denně vzlétá do děsivých soubojů s německými Me 109. Během následujících měsíců hraje spolu se svými kolegy piloty klíčovou roli v bitvě o Británii. Z přátel, kteří vzlétají do vzduchu stejně jako Wellum, se však mnozí nevracejí.
Padesát let po válce vydává Geoffrey Wellum svědectví o svých zkušenostech bojového pilota s názvem První světlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat